Bir ebeveyn çevresinden “Çocuğunla ikinci dilde konuşmaya böyle ne kadar devam edeceksin?” şeklinde eleştiri aldığını yazmıştı. Soru çok güzel ve yerinde. Çocuğumuzla günün bir kısmını ikinci dilde konuşarak geçirdik, çocuğumuz anadil seviyesine ulaştı veya yaklaştı ama bu hep böyle mi devam edecek?
Bir televizyon programında 20’li yaşlarında Kanada’ya yerleşen ama Türkiye’ye birkaç kez gelmiş ve sonrasında Türkiye ile hiç bağlantısı kalmamış ve uzun yıllardır Kanada’da yaşayan (zannediyorum 25-30 sene civarıydı) bir kişi ile röportaj yapılıyordu. Programa çevirmende katılmıştı. Ekrandaki kişinin Türkçe’yi tamamen unutmuş olmasını hayretle izlemiştim. Demek insan “anadilini” 20 yaşından sonra bile eğer uzun yıllar hiç kullanmaz ve duymazsa unutabiliyordu. Bu çok sıra dışı ama gerçek bir örnek! Aslında buna tatillerde yurtdışından gelen eş, dost, akrabaların bir süre sonra Türkçe’lerinin bozulması ve bazı kelimeleri hatırlayamadıklarını görerek şahit olmuşuzdur.
Çok uzağa gitmeye de gerek yok. Bizler de öğrendiğimiz ikinci dilimizi bir süre kullanmazsak, konuşmada hız kaybı yaşarız, kelimeleri hatırlayamadığımızı veya unuttuğumuzu fark ederiz.
Bir dile maruz kalma bittiği veya azaldığı zaman, anadil dahi unutuluyor ise, bu bize dil edinim ve edindiğimiz dili koruma sürecinin aslında bir ömür boyu sürdüğünü gösteriyor. Yani çocuğumuz ikinci veya üçüncü dili öğrendi ve süreç bitti şeklinde düşünmek yanlış olur. Amacımız ikinci dili olabildiği kadar aktif ve canlı tutmaya devam etmek. Bazı ebeveynler, çocukları büyüdüklerinde bile onlarla yine ikinci dilde konuşmaya devam ediyorlar. Aslında bu hayatlarının bir parçası olduğunu gösteriyor. Herkesin süreci farklı gelişebilir. Eğer siz konuşmaya devam etmeyecekseniz (ki bence devam ettirilmeli) çocuğa mutlaka ikinci dili kullanabileceği ve düzenli etkileşime girebileceği bir ortam oluşturulmalı. Çocuğumuza edindirdiğimiz ikinci dili geliştirmesine, bilgilerini korumasına ve sürekli yenilerini eklemesine onlar büyüdüklerinde de destek olmalı ve zemin hazırlamalıyız.
#çiftdilliçocuk #çiftdilliçocukyetiştirme #bilingualchildren #çiftdilliliksüreci